Tel.: +3612220230      E-mail: info@vita-pharm.hu

GASZTROENTEROLÓGIA

 

Rendelőnkben lehetőség van ún. komplex gasztroenterológiai szűrővizsgálat elvégzésére (fizikális vizsgálat, rectalis vizsgálat, széklet rejtett vér kimutatás, laboratóriumi vizsgálatok, ételallergia és étel intolerancia vizsgálat, hasi UH) mind magánemberek, mind cégek részére. Eszközös vizsgálatok elvégzését is megszervezzük (gyomor- és vastagbéltükrözés akár altatásban is). A 30-40 percet igénybe vevő szűrés - a hatékony betegségmegelőzés érdekében - ajánlatos évente elvégeztetni.

 

Stresszes, rohanó életmódot folytat? Rendszertelenül táplálkozik?
Ne engedje, hogy emésztőszervi megbetegedések keserítsék mindennapjait! 

Forduljon gasztroenterológus kollégánkhoz bizalommal, amennyiben az alábbi panaszokat észleli: gyomorégés, puffadás, hányinger - hányás, hasmenése, illetve kedvenc ételek elfogyasztása után bizonytalan hasi panaszok, bőrtünetek, köhögés, nehézlégzés. 

 

Amennyiben a vizsgálatok során kóros elváltozásra derítünk fényt, igény szerint megszervezzük a további kivizsgálást és kezelést is konzultánsaink bevonásával. Széles kórházi háttérrel rendelkezünk, a probléma jellegétől függően kiválasztjuk a legmegfelelőbb intézményt.

 

 

MI TÖRTÉNIK a gasztroenterológiai VIZSGÁLATON?

 

A gasztroenterológiai vizsgálat lényeges része a kórtörténet kikérdezése.
A családban előforduló betegségekre kérdez rá az orvos, különös figyelemmel az emésztőrendszeri panaszokra/tünetekre. Nagyon fontos a családi halmozódás vagy a családban előfordult kórképek életkori megjelenése. A kórtörténet része a páciens korábbi betegségeinek ismerete, a gyerekkori betegségek és azok szövődményei valamint a családi kórtörténetnél felsorolt szervrendszeri megbetegedések Mindig ki kell térni a táplálkozási- és gyógyszerallergia meglétére is.

A fizikális vizsgálat során vizsgálja az orvos az általános belszervi állapotot, a test fejlettségét, a páciens tápláltságát. Megfigyeli a bőr, látható nyálkahártyák színét, tapintja a pajzsmirigyet, nyirokcsomókat. Kopogtatja, és hallgatózással vizsgálja a mellkast, tüdőt, szívet, tapintja a perifériás ütőereket, nyaki ütőeret és megtekinti a visszereket. Vérnyomást mér. Megvizsgálja a hasat, ahol a májat, lépet tapintja, a has érzékenységét vizsgálja, kóros rezisztenciát, sérvet keres, megállapítja a műtéti hegeket, megvizsgálja a végbelet.

A tünetek panaszok, kórtörténeti adatok ismeretében szűrőjelleggel vagy a tünetek okának kiderítésére a gasztroenterológus felállíthat egy diagnosztikus sorrendet laboratóriumi vizsgálatokkal, képalkotó és eszközös vizsgálatokkal, további szakorvosi konzultációk megszervezésével.
A leletek értékelésénél mindig kitér a korábbi leletekkel történő egybevetésre, hiszen nemcsak a jelen állapot felmérése, hanem a korábbiakhoz képest bekövetkezett változás alapján tud dönteni a terápia megválasztásáról.

  

MIKOR FORDULJUNK gasztroenterológushoz?

 

Bizonytalan emésztőrendszeri tünetek esetén, ha nem tudja a páciens hova forduljon. Góckutatás részeként is javasolt gasztroenterológiai vizsgálat.