Tel.: +3612220230      E-mail: info@vita-pharm.hu

Szájhigiénia szakértői szemmel

 

 

Erdeiné Danka Judit vagyok, klinikai fogászati higiénikus. A mi képzésünknek a prevencióban, a szájüregi betegségek kialakulásának megelőzésében van fontos szerepe, az elváltozások felismerésében és a páciens szakorvoshoz való irányításában.

 

Már csecsemő és kisgyermek korban fontos szerepe van a helyes táplálkozási szokások kialakításának. A kismamák és az édesanyák felvilágosítása, az anyamellről történő szoptatás és rágás fontosságáról, mellyel megelőzhetőek a későbbi fogazati és állcsonti rendellenességek.

Kisgyermek korban az ujjszopás, a cumizás és egyéb rossz szokások pl. körömrágás, ceruzavég rágása, a mértéktelen étkezések közötti édesség fogyasztás és a nem megfelelő szájhigiénia okozhat fogazati elváltozást. A már maradó fogak megjelenésekor a barázdazárások elvégzése javasolt, mellyel igen nagymértékben megakadályozható a fogszuvasodás kialakulása. Érdemes ezeket a beavatkozásokat több ülésben elvégezni, hogy a gyermekekkel jó kapcsolatot tudjunk kialakítani, fontos szerepe van a motiválásnak és az instruálásnak / mindent bemutatunk és megmutatunk / a gyermekeknek.

 

Nagyobb gyermekekkel már tanítható a különböző járulékos eszközök használata: Fogselyem, az interdentális fogköz tisztító, fogszabályozó kezelés esetén a speciális fogkefe használata.

A fogkő eltávolításának a szerepe, mellyel nagymértékben megakadályozható a fogágy betegségek kialakulása, ami ma már szinte népbetegségnek számít és a betegek ennek következtében veszítik el fogaikat. A fogakon lerakódott lepedékben baktériumok találhatók, melyek számos általános betegség kialakulásáért is lehetnek felelősek.

 

Felnőtt pácienseink figyelmét fontos felhívni azokra a káros hatásokra, melyek szájüregi elváltozást és daganatos megbetegedést okozhatnak, mint a dohányzás, ill. a túlzott alkoholfogyasztás. Sajnos hazánkban igen nagy százalékban előforduló megbetegedés a szájüregi daganat, melynek kialakulásáért a rossz szociális körülmények is felelősek. Régen inkább a férfi populációban volt magasabb az előfordulása, ma már a nők körében is gyakori.

 

A szájüregben előforduló elváltozások - akár a caries kialakulása, akár a fogágy betegségek - egy kis odafigyeléssel, rendszeres szűrővizsgálaton való megjelenéssel, jó száj higiénével és megfelelő táplálkozással, a rossz szokások és a káros tényezők távoltartásával megelőzhetőek.

 

Ehhez szeretnék jó egészséget és sok sikert kívánni. Kérdéseivel bátran forduljon hozzám!